ARCHITECTUUR

Mijn derde passie is architectuur en ontwerpen. In 1979 ben ik afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven bij prof. Peter Schmid, oprichter van de VIBA (Vereniging Integrale Biologische Architectuur), en prof. Wim Eikelenboom (EGM architecten).

Van 1980 tot 1982 was ik werkzaam bij het Arnhemse bureau Lammertsma, Veerman & Lammers.

Van 1982 tot medio 1997 was ik als maat verbonden aan de maatschap ARCOS architecten te Duiven. Dit bureau heeft zich - vanaf de oprichting - ingezet voor een gezondere woon- en leefomgeving (nu duurzaam bouwen geheten). De start van de maatschap was het ontwerp voor een duurzaam project in de wijk De Leigraaf in Westervoort. Dit project is gerealiseerd in 1983. We waren de pioniers op het gebied van energiezuinig en ecologisch ontwerpen.
In deze periode zijn diverse projecten gerealiseerd, zowel binnen als buiten de regio, zoals o.a. in Rotterdam na het winnen van een prijsvraag. Bovendien haalde ik een 1e prijs in de nationaal uitgeschreven VIBA-prijsvraag voor de locatie Roermond. Dit project is inmiddels gerealiseerd.

Van 1997 tot 1999 was ik als projectarchitect werkzaam bij Veerman & Partners Architecten Ingenieurs te Arnhem, waar ik mij voornamelijk heb beziggehouden met ontwerpen van projecten in de zorgsector en ouderenhuisvesting.

Van 2000 tot 2002 was ik als projectarchitect werkzaam bij Architectenbureau Coppen, vanuit een filiaal in Doorwerth. Tijdens deze periode heb ik vooral gewerkt aan stedelijke inbreidingsplannen, met name in de gemeente Huissen (Arnhemse Poort). Woningbouw in combinatie met commerciƫle ruimten.

Vanaf 2001 tot 2009 was ik in dienst bij GAJ architecten te Arnhem; dit bureau is met name actief op het gebied van de scholenbouw, zowel basis, bijzonder als middelbaar onderwijs. Door mijn bagage als woningbouwontwerper kreeg ik de opdracht het ontwerp te verzorgen van multifunctionele accommodaties en (school)woningen in het basisonderwijs.

In 2009 ben ik gestart met het architecten- en adviesbureau 8ZAAM architecten gespecialiseerd in duurzaam bouwen en met oog voor onderhoud en beheer. In deze periode heb ik de cursus "Levensduurzaam Bouwen" (in eerste instantie "Duurzaam, Vast Goed!" geheten) ontwikkeld en bij diverse organisaties en bedrijven gedoceerd (> Cursus Levensduurzaam Bouwen).